Musik är universell i den meningen att alla kan förstå den. Folk svajar till bra musik även om de inte kan förstå språket i texterna. De flesta av oss känner oss ofullständiga när vi inte kan lyssna på musik under vår pendling till och från jobbet. Det slutar ofta med att vi spelar musik även när vi har sällskap, för vad är en bra konversation utan lite omgivande bakgrundsmusik? I grund och botten är det den enda sak som verkligen förenar världen. Under lång tid har vi uppskattat det och vetat att det gör världen till en bättre plats. Men det är inte bara en känsla! Det visar sig att vetenskapen har gjort tillräckligt med forskning om musik för att veta att den faktiskt är magisk.
Här är 15 vetenskapliga fakta om musik som bevisar att det är en av de vackraste sakerna i världen.
En studie från 2010 ledd av sportpsykologen C.I. Karageorghis fann att musik kan förbättra vårt sätt att träna. Detta sker på två sätt: det kan hjälpa dig att känna dig mindre trött, eller öka tiden som ägnas åt träningen. Denna studie konstaterade att musik kan leda till "högre än förväntat nivåer av uthållighet, kraft, produktivitet eller styrka."
Forskare från Pavia University, Italien, fann att musik med snabbare tempo hjälpte människor att andas bättre och såg till att deras hjärtslag var uppe.
Om du är en växtperson bör du förmodligen spela lite bra musik medan du vattnar dem eftersom det kan hjälpa till med deras tillväxt. Forskare vid National Institute of Agricultural Biotechnology i Sydkorea fann att musik kan få växter att växa snabbare och hälsosammare.
Enligt forskare från universitetet i Groningen kan att lyssna på glad eller sorglig musik till och med förändra hur vi uppfattar världen. På en dålig dag, se till att du lyssnar på lite glad musik.
Enligt University of Michigan Health System inleder musik aktivitet i det område av hjärnan som frisätter "nöjeskemikalien" dopamin under sex och ätande.
Gillar du att gå på klubben? Tja, musiken kanske underlättar en bra stund med tanke på att Université de Bretagne-Sud i Frankrike märkte att hög musik kan få en person att dricka snabbare på kortare tid.
Enligt University of Montreal tenderar bebisar att vara dubbelt så lugna när de lyssnar på musik än de gör när du pratar.
En forskning, publicerad i tidskriften Neuropsychological Rehabilitation, konstaterar att musik kan underlätta minnet hos personer med allvarlig hjärnskada.
"Sång har psykologiska fördelar på grund av dess normalt positiva effekt för att minska stressnivåer genom verkan av det endokrina systemet som är kopplat till vår känsla av emotionellt välbefinnande. Psykologiska fördelar är också uppenbara när människor sjunger tillsammans och ensamma på grund av ökad känsla av gemenskap, tillhörighet och delad strävan”, konstaterar professor Graham Welch, som har varit ordförande för musikpedagogik vid Institute of Education vid University of London.
En studie utförd i Spanien vid Instituto Marqués visade att även ofödda barn inte bara kan lyssna på musik, utan också reagera på den! "Fostren svarade på musiken genom att röra sina munnar och sina tungor som om de ville tala eller sjunga", sa Instituto Marqués.
En forskare från Texas A&M College of Nursing fann att spädbarn som föddes för tidigt upplevde hälsofördelar av att lyssna på vaggvisor när deras matintag ökade och de kände sig mer bekväma.
En forskning publicerad på American Psychological Association visade att lyssna på musik kan hjälpa en person att bekämpa ångest genom att minska den.
Forskarna från Sussex University och Max Planck Institute i Leipzig fann att musik kan användas för att hjälpa en patients återhämtning, särskilt om de har lagts in på sjukhuset.
Enligt forskning vid Karolinska Institutet i Stockholm tenderar trummisar att ha en stark känsla för problemlösning.
En studie publicerad i tidskriften Learning and Individual Differences fann att elever presterade akademiskt bättre efter en timmes föreläsning, med klassisk musik i bakgrunden än elever som läst samma kursplan utan någon musik.